Keurmerk Private Lease
De voordelen van private lease | Wat is het Keurmerk Private Lease? van IKRIJ.nl in Den Haag

Keurmerk Private Lease

De voordelen van private lease

Het Keurmerk Private Lease is op 1 februari 2016 geïntroduceerd. Tot die tijd waren het vooral medewerkers van bedrijven die in een leaseauto reden, maar inmiddels is dat veranderd want ook particulieren hebben de voordelen ontdekt van autolease: voor een vast bedrag per maand een nieuwe auto voor je deur zonder je zorgen te maken over het onderhoud, de verzekering, de afschrijving en de wegenbelasting. Je hoeft alleen maar te tanken, de leasemaatschappij regelt de rest.

Enorme groei 

Private lease, of privé lease, is dan ook snel populair geworden. Tussen 2014 en 2016 verviervoudigde het aantal private leasecontracten, en ook daarna bleef die groei doorgaan. Begin 2016 waren er zo’n 36.000 private leasecontracten, in 2018 waren dat er al 150.000 en begin 2020 bereikte de teller 188.000 private leasecontracten. Maar met die enorme groei in de vraag naar privé lease nam het aantal aanbieders ook toe. Bovendien waren er zoveel contractvormen ontstaan dat veel mensen door de bomen het bos niet meer zagen. En dat niet alleen: er werden ook private leasecontracten aangeboden met onduidelijke afspraken, bijvoorbeeld over de kosten die zijn opgenomen in het contract, het maximale aantal kilometers per jaar of wat er gebeurt als iemand meer gaat rijden dan het afgesproken jaarkilometrage. Allemaal onduidelijkheden waardoor je aan het einde van het contract in geldproblemen zouden kunnen komen.

Bescherming tegen onduidelijke leasecontracten

Om consumenten hiertegen te beschermen heeft de leasebranche het Keurmerk Private Lease ontwikkeld. Dit kwaliteitskeurmerk geeft je de zekerheid dat de aanbieder van een private leasecontract zich houdt aan een aantal belangrijke regels en voorschriften. Deze regels zijn opgesteld in samenwerking met de Autoriteit Financiële Markten en de Autoriteit Consument & Markt, die erop toezien dat leasemaatschappijen zich aan de regels houden. Ook de Consumentenbond en de Sociaal Economische Raad zijn betrokken bij het Keurmerk Private Lease.

Vijf zekerheden

Dankzij het Keurmerk Private Lease heb je altijd deze vijf zekerheden:

  • Eerlijke voorwaarden
  • Een compleet product
  • Bescherming tegen te hoge financiële lasten
  • 14 dagen bedenktijd
  • De zekerheid dat klachten door een onafhankelijke geschillencommissie worden behandeld

Met deze vijf zekerheden weet je precies waar je aan toe bent als je een private leasecontract afsluit bij een leasemaatschappij met het Keurmerk Private Lease. En als extra garantie geldt: een leasemaatschappij krijgt het keurmerk niet zomaar. De onafhankelijke Stichting Keurmerk Private Lease, die het keurmerk afgeeft, doet namelijk eerst een uitgebreide toetsing voordat een leasemaatschappij het keurmerk mag voeren. Elke aanbieder van private lease met het Keurmerk Private Lease heeft dus eerst een soort examen gedaan.

Ook IKRIJ.NL heeft het Keurmerk Private Lease. Dit is jouw garantie dat je een leasecontract krijgt aangeboden zonder verrassingen en maximale bescherming tegen te hoge financiële lasten achteraf. En dat is wel zo prettig!